February 13, 2011

SAMBAL PETAI UDANG


SAMBAL PETAI UDANG

BAHAN-BAHAN:

  • ·         ½ kg udang
  • ·         2 biji bawang besar       }  dikisar  
  • ·         Sedikit belacan             }  dikisar
  • ·         1 cawan air asam
  • ·         1 cawan cili kering yang telah dikisar
  • ·         Garam
  • ·         Serbuk perasa
  • ·         Gula
  • ·         2 cawan minyak masak
  • ·         3 biji bawang besar-dipotong bulat
  • ·         1 papan petai-buang kulit dan ambil petainya.Selalunya masa kita kupas petai,ader kulit putihnye tu kan?PDUM suka nak bagitau,silalah buang kulitnye itu..kurang enak gitu kalau dicampur sekali,plus xberapa cantik ah ding dong…

CARA-CARA MEMBUATNYA:

1.       Udang dibersihkan dan digoreng seketika
2.       Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar
3.       Apabila terbit bau,masukkan cili kering.Kacau sehingga cilinya masak.
4.       Setelah garing,masukkan air asam,gula,garam dan serbuk perasa.Biarkan sehingga mendidih.
5.       Masukkan petai.
6.       Masukkan udang dan bawang yang telah dipotong bulat.Kacau seketika dan angkat.
7.       Sedia untuk dihidangkan.



p/s: Petai memang menusuk kalbu kalau dimakan.Macam ader UMMMPPHH kalau makan dengan nasi panas2 ditambah dgn sambal belacan (belacan Melaka uuu) dan ikan masin bulu ayam.Perggghhh…konfem ajak kawan-kawan tambah lagi dan lagi.Tapi…kena ingat2 la ye..makan petai ni ade side effectnya plaaakk…Sendiri mau ingat la kalau dh terkucil tu.Pastikan siram segelen air dan berus dgn sekuat hati..Sila cuba ye resepi ni…

No comments:

Post a Comment