February 13, 2011

KETAM MASAK PEDAS


KETAM MASAK PEDAS

BAHAN-BAHAN:

  • ·         5 ekor ketam-dibersihkan dan digoreng dengan garam dan kunyit
  • ·         1 cawan cili kering yang dikisar
  • ·         2 tangkai daun kari
  • ·         15 tangkai cili api –dihiris halus
  • ·         6 biji bawang besar         }dicincang
  • ·         6 ulas bawang putih         }dicincang
  • ·         1 inci halia
  • ·         5 sudu sos cili
  • ·         2 sudu puri tomato
  • ·         3 sudu sos tiram
  • ·         1 cawan minyak masak
  • ·         2 tangkai daun bawang
  • ·         Garam
  • ·         Gula
  • ·         Serbuk perasa (PDUM guna aji-no-moto selalunya)

CARA MEMBUATNYA:

1.       Tumiskan bahan yang dicincang bersama daun kari sehingga terbit bau
2.       Masukkan cili kisar dan cili api.Kacau sehingga cili garing.
3.       Masukkan cili sos,sos tiram dan puri tomato.Biarkan mendidih.
4.       Kemudian,masukkan garam,gula dan serbuk perasa.
5.       Setelah masak,tuangkan ke atas ketam yang siap digoreng tadi.

P/S: Ketam kadang-kadang agak sukar untuk dibersihkan,kan?Ada lumpur lah,pasir lah,ataupun dikhuatiri ditangkap dari area sungai or laut yg kurang bersih,kan?So,nak tau macam mana nak dapatkan ketam yg ala-ala segar masa nk masak tu,Klik sini.

No comments:

Post a Comment