February 13, 2011

CARA-CARA NAK "MENGURUSKAN" KETAM




Sebenarnya,entry kali ni lebih kurang macam mana nak membersihkan ketam dan cara-cara memasak ketam dengan betul.Betul ke?hahaha...PDUM pun translate info ni dr sini.Kalau x confident dgn translation ni,silalah rujuk-rujuk sendiri.Hmmmm...walaupun ketam bukan salah satu feveret seafood PDUM,(walaupun kadang2 terliur jgk tgk ketam-ketam yg maha besar kat rncgn Deadliest Catch dkt Discovery Channel),PDUM tetap sediakan cara-cara nak masak.Mana tau boleh try ke satu hari nanti.deng!

1. Letakkan ketam (samada hidup/'baru dibunuh mati) ke dalam seperiuk air masin/diletak garam mendidih dan tutup periuk.Pastikan air di dalam mencukupi supaya ketam2 tenggelam sepenuhnya dlm air dan lebihkan 4/5 inci dari bibir periuk.untuk penggunaan garam,setiap gelen air yg dimasukkan bersamaan 1/2 cawan garam.Masak sehingga 15 minit; 10 ke 20 minit utk ketam yg bersaiz kecil dan 20 minit ++ untuk ketam yg lebih besar.Apabila memasak ketam yg masih hidup,anda boleh masukkan didalam peti sejuk beku selama 1/2 jam sebelum dimasak spy pergerakan ketam bertambah perlahan dan lebih mudah utk dimasak.Lagipun,sesetengah umat manusia rasa ia lebih 'berperikemanusiaan...'.Sebab ape?Lu pikirlah sendiri...eh2..tak tak.Sebab..org kater suhu atlantik tu menyebabkan ketam2 tu x brape sedar merangkap mengong2 pening lalat dan kira elok sgt la tuh nk di rebus.

2. Jeng...jeng...sesudah ketam tu kemerah-merahan menandakan ianya sudeh masak...pastinya anda nak makan sementara masih panas kan?So,kalau nak hidang panas2,pakailah sarung tangan getah..diulangi lagi..SARUNG TANGAN GETAH bukan sarung tgn nk menoreh getah,k.bersihkan ketam-ketam tuh..Then,kalau x nak cara leceh mcm tuuu...letak je ketam2 tu dlm air sejuk selama beberapa minit dan bersihkan....

BERSIHKAN KETAM....

  1. Untuk buang bahagian belakang ketam,pegang bahagian bawah ketam dgn sebelah tgn dan tarik cengkerang belakang tu dgn tgn yg satu lagi.
  2. Pusingkan ketam dan tarik bahagian yg berbentuk segitiga (bahagian belakang/bawah ketam) dan ketepikan dahulu.Pusingkan lagi da ketam dan secara perlahan-lahan korek keluar insang menggunakan jari-jemari halus anda ataupun boleh guna sudu juga...Haip!ada lagi satu.Keluarkan juga segala macam usus ketam (aik?ketam pun ade usus?) yg terdapat di bahagian tgh belakang ketam.
  3. Kebanyakan org,mereka suka buang isi ketam yg kekuning-kuningan mcm lemak butter yg cair.Deng!Ade jugak yg suke makan isi tu kan?Bagi masyarakat Cina,mereka siap ada resepi sendiri nk kasi keenakan isi kuning tu menjadi menu unik.Manyak sedap wooo..So,itu pilihan anda sama ada nk mkn atau buang.Makan=sedap,x makan=x berapa hayati keindahan dunia.
  4. Kemudian,bagaimana dengan penyepit2 handalan ketam ni?Senang je...Pusing+patah+keletup2+NGAP!eh,belum belum.patahkan je dulu.
  5. Rendam bahagian bdn dan isi ketam dlm air sejuk dan patahkan kpd setengah/separuh.
  6. Kopak kaki ketam tu..silalah gunakan tukul besi.bukan yg besar,tp kecil shj yg selalunya restoran2 eksklusif akan sediakan kalau kiter order crab menu.
  7. Korek,gali keluar isi yg ade dekat dlm kaki ketam tu guna garfu,pencungkil gigi ataupun penyepit ketam yg hjungnya tajam tu sampai nampak isi ketam yg kemerah-merahan dan menyelerakan tersembul keluar.Then,sape yg malu2 nk mkn ketam,silalah keluar dr senarai peminat ketam sebab makan ketam ni sedikit bersepah dan serabai.PDUM pernah mkn ketam masak sambal dekat Aroma Ikan Bakar,Jeram n then bermulalah perang ketam n manusia.KRAP KRUP KRIP.Buat bodoh je dgn customer sblh yg dr td usha kami mkn mcm x pernah tgk org mkn.(mmg pun,kalau mkn pun dh mcm singa kelaparan je T_T) .

No comments:

Post a Comment